En hundvalp kommer in i huset

Valpens första dagar i ett nytt hem

När din nya valp kommer hem är det viktigt att du förbereder dig noga. De första dagarna är viktiga för att valpen ska kunna anpassa sig till den nya miljön. Se till att hemmet är säkert och att valpen har en egen lugn plats att vila på. Det kan vara en egen säng eller en bur som fungerar som en tillflyktsort för valpen.

Under de första dagarna är det också viktigt att skapa rutiner för matning, promenader och lek. Rutiner hjälper valpen att känna sig trygg. Kom ihåg att valpen behöver mycket vila, så ge den tillräckligt med tid för att sova och återhämta sig från nya upplevelser. Det är en god idé att tillbringa de första dagarna nära valpen, eftersom detta kommer att ha stor inverkan på förhållandet mellan valpen och den nya flocken. Besök bör komma först efter att valpen har haft tid att lära känna sina nya familjemedlemmar.

Träning och socialisering av din valp

Grundträning och socialisering av en valp är viktigt för dess framtid. Träningen hjälper valpen att lära sig grundläggande kommandon som ”sitt”, ”ligg” och ”kom”. Träningen bör påbörjas så snart valpen kommer hem och vara konsekvent och positiv. Belöna valpen med godis och beröm när den följer kommandona och undvik bestraffningar.

Socialisering är också viktigt för att valpen ska lära sig att komma överens med andra hundar och människor. Valparna har en viktig socialiseringsperiod mellan 1 och 3 månaders ålder, som påverkar deras temperament mer än något annat skede i deras liv. Introducera din valp till olika miljöer och låt den lära känna nya människor och djur i en säker och kontrollerad miljö. Socialiseringen hjälper din valp att växa upp till en trygg och balanserad vuxen hund.

Valpvaccinationer och parasitkontroll

Vaccinationer är en viktig del av att upprätthålla din valps hälsa. De skyddar valpen från allvarliga sjukdomar som valpsjuka, parvovirus och rabies och hjälper till att säkerställa att den växer upp till en frisk vuxen hund. För Kennelklubbens aktuella vaccinationsriktlinjer, klicka här. För aktuella vaccinationsriktlinjer från Livsmedelsverket, klicka här. Vid behov kan vi ge dig råd om vaccinationer för din hund.

Om du behöver råd om vaccinationer, vänligen kontakta oss för råd om hur du vaccinerar dina valpar. Avmaskningen av tiken och valpen upprepas varannan vecka tills valparna är 10 veckor gamla. Nästa avmaskning av valpen görs vid 11 veckors ålder en vecka före revaccination eller så tas ett träckprov i detta skede för att bedöma behovet av parasitkontroll. Därefter sker avmaskningen av den växande valpen på samma sätt som för vuxna hundar: helst på grundval av en undersökning av ett träckprov eller en individuell riskbedömning.

Dessutom är regelbundna hälsokontroller viktiga för att övervaka valpens hälsa. Våra veterinärer kan kontrollera valpens allmäntillstånd, övervaka dess tillväxt och utveckling samt ge råd om eventuella hälsoproblem. Regelbundna besök hos veterinären hjälper till att upptäcka eventuella problem tidigt och säkerställer att din valp får bästa möjliga vård.

Särskilda egenskaper vid utfodring av valpar

Rätt näring är nyckeln till en sund tillväxt och utveckling hos din valp. En hund växer som mest mellan 2 och 5 månaders ålder, och då är kostens kvalitet särskilt viktig. Valpens kost ska vara balanserad och innehålla alla nödvändiga näringsämnen. Det är lämpligt att använda ett högkvalitativt valpfoder som är speciellt utformat för växande hundar och som är rikt på energi, protein och mineraler. Undvik att ge valpen människomat eftersom den kanske inte innehåller alla nödvändiga näringsämnen och kan orsaka matsmältningsproblem.

Åtgärder för valpens skötsel

Regelbunden borstning av pälsen hjälper till att hålla den ren och förhindra trassel. Borstningen är också ett bra tillfälle att kontrollera valpens hud och päls för eventuella problem, t.ex. parasiter eller utslag.

Dessutom bör valpens naglar klippas regelbundet och tänderna borstas dagligen. God munhygien hjälper till att förebygga tandsten och tandköttssjukdomar. Om du inte är säker på hur du ska ta hand om din valps päls eller naglar kan våra veterinärer ge dig råd och vägledning.

Motion för valpar

Valpar är fulla av energi och behöver massor av motion och stimulans. Regelbundna promenader och lekstunder hjälper valpen att frigöra energi och håller den frisk och glad.

Lek är också en viktig del av valpens socialisering och träning. Genom leken lär sig valpen nya färdigheter och utvecklar sitt självförtroende. Se till att leken är säker och att du använder lämpliga leksaker som inte utgör någon risk för valpen.

Gå hit för att boka tid.