Koiran kotihoito-ohje äkillisen ripulin hoitoon
Äkillinen eli akuutti ripuli on yleinen koirien vaiva ja useimmiten parannettavissa kotihoidolla. Joskus ripuliin voi liittyä myös oksentelua. Yleisimpiä aiheuttajia ovat pilaantuneen tai koiralle muuten sopimattoman ruoan syöminen, stressi (esim. elinympäristön muutokset), tarttuvat taudit ja etenkin pennuilla sisäloiset eli madot. Myös äkilliset ruokinnan muutokset voivat aiheuttaa ripulia. Koiran maha toimii parhaiten tutulla ruokinnalla eikä koira yleensä kaipaa niin suurta vaihtelua ruoassaan kuin ihmiset.
Tarttuvan taudin varalta koira ja sen eritteet tulee pitää erossa muista koirista, kunnes se on täysin parantunut.
Milloin eläinlääkäriin?
Jos koiralla havaitaan jotain seuraavista oireista tai muuten olet huolestunut koiran terveydentilasta:
- oksentaa myös veden (yli 12 tuntia)
- koira ei halua syödä mitään (yli 12 tuntia)
- koiralla on kuumetta (peräsuolesta mitattu lämpö yli 39 °C)
- oksennuksessa tai ripulissa on runsaasti verta
- koira ei jaksa liikkua tai vaikuttaa kivuliaalta
- kyseessä on pentu
Eläinlääkäriin on syytä olla yhteydessä aina, jos oireet jatkuvat yli 3 vuorokautta, vaikka ne olisivat lieviä.
Ruokinta
Jos koira on oksentanut, odotetaan 6–8 tuntia ennen ruokinnan aloittamista. Jos ruoka pysyy sisällä eikä syöminen aiheuta ripulia, voi ruokintaa jatkaa ilman paastoa. Nykytietämyksen mukaan suolisto toipuu nopeammin saadessaan tasaisesti pieniä määriä helposti sulavaa ravintoa. Rajussa ripulissa eläinlääkäri saattaa joskus suositella 24 tunnin paastoa perusterveille aikuisille koirille. Pennuille, sairaille tai vanhoille paaston pituus on enintään 12 tuntia. Paaston aikana tulee kuitenkin huolehtia nesteensaannista.
Juominen
Koiran nesteen perustarve on noin 0,5 dl/kg/vrk. Esimerkiksi 10 kg painoinen koira tarvitsee vuorokaudessa vähintään 5 dl nestettä. Tähän lisätään silmämääräisesti arvioiden oksennuksen ja/tai ripulin mukana menetetyt nesteet. Jos koiraa on nesteytetty klinikalla, on kyseisen vuorokauden nestetarve taas vastaavasti pienempi. Jos koira ei juo itse, on sitä juotettava esimerkiksi ruiskulla. Vuorokauden nestetarve tulee antaa pienissä erissä muutaman tunnin välein. Sopiva määrä kerralla on noin 1 dl nestettä 10 painokiloa kohti 2–3 tunnin välein vähintään 5 kertaa päivässä. Nesteenä voi antaa veden sijasta myös riisin, lihan tai kanan keitinlientä tai apteekista ilman reseptiä saatavaa, koiralle sopivaa elektrolyyttiliuosta.
Mitä ruoaksi?
Ruoan tulee olla helposti sulavaa ja vähärasvaista. Yleisimmin käytetään keitettyä riisiä, johon voi lisätä pieniä määriä raejuustoa tai keittämällä kypsennettyä vähärasvaista naudanlihaa, kanaa, kalkkunaa tai seitä. Vaihtoehtoisesti on olemassa ruoansulatushäiriöiden hoitoon tarkoitettuja eläinlääkäriltä saatavia toipilasruokia. Ripulin aikana kokonaan kiellettyjä ovat luut ja rustot, sisäelimet, sekä rasvaiset tai maustetut ruoat.
Miten ruokitaan?
Ruokaa annetaan aluksi pieniä määriä kerrallaan muutaman kerran päivässä. Oireiden lievittyessä annoskokoa kasvatetaan vähitellen. On tavallista, että koira voi olla parikin päivää ulostamatta ripulin jälkeen. Tämä ei tarkoita ummetusta vaan suolisto vain on päässyt täysin tyhjäksi ripulin takia. Kun koira on vähintään vuorokauden ajan ulostanut normaalia kiinteää ulostetta, voidaan aloittaa paluu normaaliruokintaan sekoittamalla koiran omaa ruokaa riisiseoksen tai valmisruoan joukkoon. Ensimmäisenä päivänä korvataan 1/4 annoksesta omalla ruoalla, seuraavana päivänä 2/4 ja niin edelleen. Jos oireet palaavat, siirrytään takaisin riisiseokseen tai toipilasruokaan vielä 5 pv ajaksi. Tämän jälkeen paluuyritys normaaliruokaan aloitetaan uudelleen. Jos oireet jälleen uusivat, ota yhteys eläinlääkäriin.
Tukihoito
Apteekista ja eläinklinikoilta on saatavilla useita reseptivapaita valmisteita ripulin hoitoon. Tuotteet voidaan jaotella seuraavasti:
- Ulostetta kiinteyttävät pektiiniä sisältävät valmisteet
- Maitohappobakteeri- ja yhdistelmävalmisteet auttavat suoliston mikrobitasapainon palauttamisessa
- Nestetasapainon korjaamiseen: juomaveteen sekoitettava elektrolyyttijauhe tai nesteytysjuoma