Sinilevämyrkytys lemmikillä

Riskin ajankohtaisuus

Sinilevä viihtyy lämpimässä vedessä, joten se on yleensä erityisesti loppukesän ongelma. Sinilevää esiintyy yleensä eniten heinä-elokuussa. Mikäli alkukesä on lämmin, sinilevää voi esiintyä jo juhannuksena.

Altistuminen sinilevälle

Sinilevä on myrkyllistä sekä ihmisille että lemmikeille, mutta usein erityisen vaarallista koirille, jotka voivat juoda sinileväpitoista vettä tai nuolla turkkiaan uituaan sinileväisessä vedessä. Aina ennen koiran päästämistä rantaan kannattaakin tarkistaa, että vesi näyttää puhtaalta ja tarkistaa rannalla tai suunnitellun uintipaikan läheisellä rannalla mahdollisesti oleva sinilevätiedote. Vesi on myös mahdollista testata sinilevän varalta, joko ottamalla sitä vesilasiin tunniksi (jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, vedessä on sinilevää) tai nostamalla sitä kepillä (jos levä hajoaa hiukkasiksi, eikä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on sinilevä).

Sinilevämyrkytyksen oireet

Sinilevämyrkytyksen oireisiin kuuluu oksentaminen ja ripuli, levottomuus, heikkous, tasapainohäiriöt, tärinä, vapina ja krampit. Pahimmillaan sinilevämyrkytys voi johtaa tajunnanmenetykseen ja kuolemaan.

Sinilevämyrkytyksen ensiapu ja ennaltaehkäisy

Tarvittava ensiapu riippuu myrkytyksen vakavuudesta. Myrkytystapauksissa kannattaa aina olla ensin yhteydessä klinikalle tai päivystystykseen lemmikin tilanteen arvioimista varten. Vakavammat tapaukset vaativat aina sairaalahoitoa. Myrkytyksiä voi ennaltaehkäistä uimaveden tarkastamisen lisäksi huuhtelemalla koiran aina uinnin jälkeen puhtaalla vedellä, ja olemalla antamatta koiran juoda luonnonvesistä, joiden levätilanteesta on epävarma.