Matallergi – hund och katt
Matallergi avser kroppens överkänslighet mot en eller flera livsmedelsämnen. Normalt är funktionen hos kroppens försvarssystem, det vill säga immunförsvaret, att förstöra patogener som bakterier och virus som har invaderat kroppen. En allergi är ett tillstånd där immunförsvaret angriper ofarliga föremål (allergener).
Ökningen av allergier under de senaste decennierna bland både människor och djur kan vara relaterad till en mer hygienisk livsstil och minskad sjukdom. Allergiska tendenser är också kända för att ärftliga. Det betyder dock inte att till exempel valpen nödvändigtvis skulle bli sjuk av en veteallergi om mamman hade det.
Oftast är den som utlöser en allergisk reaktion, eller allergen, ett protein, men kolhydrater, fetter och kosttillskott kan också innehålla allergener. De vanligaste allergenerna är nötkött, fläsk, kyckling, fisk, vete och mejeriprodukter, men du kan vara allergisk mot vilken mat som helst. Djuret kan ha ätit samma mat även år innan allergin utvecklades. Utvecklingen av en allergi kräver alltid tidigare exponering, det vill säga du kan inte vara allergisk mot ett livsmedel du aldrig ätit.
En födoämnesallergi orsakas INTE av att man matar ett visst märke av mat eller av att man ändrar matvanor. Färdiga måltider, hemlagade måltider och specialkost, såsom råfoder, som endast innehåller högkvalitativa ingredienser innehåller också möjliga allergener.
En födoämnesallergi kan bryta ut oavsett ålder, ras och kön och samtidigt kan en individ ha en eller flera födoämnen som den är allergisk mot.
Vilka är symptomen på en matallergi?
Matallergiker lider främst av klåda och/eller magsmältningssymtom.
Klåda visar sig som tvångsmässigt och kontinuerligt slickande, gnuggande, bitande och/eller repor av huden. Som ett resultat av dessa kan håravfall och rodnad och svullnad av huden observeras. Så småningom bryts huden ner och blir inflammerad. Öroninfektioner är också vanliga. Ett infekterat öra eller hud kan lukta, blött eller fjällande och är ofta ömt vid beröring. Klåda kan uppstå var som helst, men oftast i öronen, ansiktet, tassarna, armbågarna, armhålorna och ljumsken.
Diarré, ökad tarmrörelse, gasbildning och slem i avföring finns hos många matallergiker.
Hur diagnostiseras en matallergi?
Det finns inget helt tillförlitligt blod- eller hudtest för att diagnostisera en födoämnesallergi. Att byta mat från ett märke till ett annat är inte heller en pålitlig metod, även om symtomen ibland kan försvinna. För att fastställa en födoämnesallergi har en så kallad eliminationsdiet tagits fram, följt av matexperiment i slutet av den.
En eliminationsdiet innebär en dietförändring som syftar till att ta bort alla möjliga allergener från djurets kost. Immunförsvaret sätts så att säga i viloläge, då borde också symtomen försvinna. Efter detta får man med hjälp av livsmedelsförsök reda på vilka livsmedelsämnen som utlöser en allergisk reaktion hos djuret. Återkomsten av symtom efter att ha ätit vissa livsmedel bekräftar diagnosen. Baserat på undersökningen kan en diet som passar djuret slutligen väljas.
Hur behandlas en hunds foderallergi?
Matallergi kan faktiskt inte botas, men behandlingen bygger på att undvika identifierade allergener, det vill säga att följa en lämplig diet.
Dessutom är det viktigt att behandla konsekvenserna av allergin, det vill säga klåda, hud- och öroninflammationer, samt eventuella magsmältningssymtom, enligt symtomen. I lindriga och akuta fall kan du försöka minska klådan med ett kliande schampo eller lokala sprayer. Om öronen kliar och det finns synliga flytningar, rengör öronen med ett milt djuröronrengöringsmedel (fråga din veterinär om råd om en lämplig produkt). Om symtomen inte förbättras inom några dagar eller utvecklas till nivån av en hud- eller öroninfektion bör du kontakta en veterinär.