Punkkien torjunta
Punkkien vaarat lemmikille
Punkit ovat pieniä, mutta erittäin vaarallisia loisia, jotka voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia lemmikeille. Ne levittävät useita sairauksia, kuten borrelioosia ja anaplasmoosia, jotka voivat olla hengenvaarallisia ilman asianmukaista hoitoa. Punkit kiinnittyvät lemmikin ihoon ja imevät verta, mikä voi johtaa infektioihin ja allergisiin reaktioihin.
On tärkeää ymmärtää, miten punkit toimivat ja miten niitä voidaan tehokkaasti torjua. Punkit viihtyvät erityisesti kosteissa ja lämpimissä ympäristöissä, joten kevät ja kesä ovat niiden aktiivisinta aikaa. Punkkeja voidaan kuitenkin havaita myös syksyllä niin kauan, kuin kelit pysyvät edes hieman plussan puolella. Näinä aikoina lemmikin turkki ja iho tulisi tarkistaa päivittäin, erityisesti ulkoilun jälkeen. Punkit kiinnittyvät usein korvien taakse, kaulaan ja kainaloihin, joten etenkin nämä alueet tulisi tutkia huolellisesti.
Punkkisuojauksen avulla voit suojella itseäsi ja perhettäsi, sillä punkit voivat siirtyä lemmikistä ihmisiin. Tämä on erityisen tärkeää, jos perheessä on pieniä lapsia tai vanhuksia, jotka ovat alttiimpia punkkien levittämille sairauksille. Punkkien leviämistä koirasta ihmiseen edistää myös se, jos koirilla on tapana nukkua sohvilla ja sängyssä yhdessä ihmisen kanssa.
Miten poistan punkin lemmikistäni?
Punkin poistaminen lemmikistä on tehtävä huolellisesti, jotta punkin pää ei jää ihoon. Käytä punkkipihtejä tai -lassoa, ja tartu punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa. Vedä punkki varovasti suoraan ulos, vältä kiertämistä tai puristamista. Punkkia ei suositella irroittamaan alkoholin tai rasvan avulla, sillä se kasvattaa riskiä tartuntabakteerin siirtymisestä lemmikkiin. Desinfioi puremakohta ja pese kätesi huolellisesti toimenpiteen jälkeen. Irroitetun punkin voi hävittää esimerkiksi murskaamalla tai polttamalla. Puremakohtaa on hyvä tarkkailla, ja olla yhdessä eläinlääkäriin, mikäli kohta alkaa esimerkiksi punoittaa.
Borrelioosi ja anaplasma
Borrelioosi on yksi yleisimmistä punkkien levittämistä sairauksista. Se voi aiheuttaa koiralle monenlaisia oireita, kuten kuumetta, imusolmukkeiden suurenemista, väsymystä ja nivelkipuja. Borrelioosin diagnosointi voi olla haastavaa, sillä oireet voivat ilmetä vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua puremasta. Koiran borrelioosin hoitoon kuuluu yleensä antibioottikuuri, ja varhainen diagnoosi mahdollista nopea toipumisen ja parantaa ennustetta merkittävästi.
Anaplasma on toinen punkkien levittämä bakteeritauti, joka voi aiheuttaa anaplasmoosi-sairauden. Oireisiin kuuluu muun muassa kuume, ruokahaluttomuus, uneliaisuus ja nivelkivut. Anaplasman diagnosointi ja hoito ovat samankaltaisia kuin borrelioosin, ja varhainen hoito on avainasemassa.
Puutiaisaivokuume (TBE)
Puutiaisaivokuume on harvinaisempi, mutta erittäin vakava punkkien levittämä virusinfektio. Se voi aiheuttaa koiralle neurologisia oireita, kuten kouristuksia, tasapainohäiriöitä, vapinaa ja halvaantumista. Puutiaisaivokuume voi toisinaan olla myös oireeton tai vähäoireinen eikä parantavaa hoitoa tautiin ei ole.
Mikä olisi sopiva punkkilääke koiralleni?
Punkkilääkkeitä on saatavilla monenlaisia, ja sopivan valinta riippuu koiran koosta, iästä ja terveydentilasta. Yleisimpiä punkkilääkkeitä ovat paikallisvaleluliuokset, suun kautta annettavat lääkkeet ja punkkipannat. Punkkilääkkeillä voi olla esimerkiksi punkkeja karkottava ja tappava tai ainoastaan tappava vaikutus. Osa punkkilääkkeistä vaatii reseptin. Punkkilääkettä valitessa on syytä miettiä myös valitun tuotteen ympäristövaikutuksia. Näihin voi vaikuttaa myös omalla toiminnallaan esimerkiksi ottamalla punkkipannan pois koiran kaulasta uimisen ajaksi, niin ettei vaikuttavia aineita päädy vesistöön, tai keräämällä koiran ulosteet, mikäli koiralla on käytössä tablettimutoinen punkkilääkitys.
Punkkilääkkeet eivät kuitenkaan ole sataprosenttisen suojaavia, joten punkkisyyni on syytä tehdä lemmikille säännöllisesti. Sopivan valmisteen löytämiseksi voit kääntyä eläinlääkärin puoleen. Ole meihin yhteydessä tai varaa aika klinikallemme.