Fästingkontroll
Faror med fästingar för husdjur
Fästingar är små men mycket farliga parasiter som kan orsaka allvarliga hälsoproblem för husdjur. De sprider flera sjukdomar, som borrelia och anaplasmos, som kan vara livshotande utan ordentlig behandling. Fästingar fäster på husdjurets hud och suger blod, vilket kan leda till infektioner och allergiska reaktioner.
Det är viktigt att förstå hur fästingar fungerar och hur man effektivt bekämpar dem. Fästingar trivs särskilt i fuktiga och varma miljöer, så vår och sommar är deras mest aktiva tid. Fästingar kan dock observeras även på hösten så länge vädret håller sig till och med något på den positiva sidan. Under dessa tider bör husdjurets päls och hud kontrolleras dagligen, särskilt efter att ha varit ute. Fästingar fäster ofta bakom öronen, nacken och armhålorna, så dessa områden bör undersökas noggrant.
Fästingskydd låter dig skydda dig själv och din familj, eftersom fästingar kan överföras från husdjur till människor. Detta är särskilt viktigt om det finns små barn eller äldre i familjen som är mer mottagliga för fästingburna sjukdomar. Spridningen av fästingar från hund till människa främjas också om hundar tenderar att sova i soffor och i sängen tillsammans med människor.
Hur tar jag bort en fästing från mitt husdjur?
Att ta bort fästingen från husdjuret måste göras försiktigt så att fästingens huvud inte stannar kvar i huden. Använd fästingpincett eller fästinglasso, och ta tag i fästingen så nära huden som möjligt. Dra försiktigt fästingen rakt ut, undvik att vrida eller klämma. Det rekommenderas inte att ta bort fästingen med alkohol eller fett, eftersom det ökar risken för att de smittsamma bakterierna överförs till husdjuret.Desinficera bettstället och tvätta händerna noggrant efter proceduren.Den lossnade fästingen kan kasseras till exempel genom att krossas eller brännas. Det är bra att observera bettstället, och att gå till veterinären tillsammans, om platsen börjar rodna till exempel.
Borrelia och anaplasma
Borrelia är en av de vanligaste fästingburna sjukdomarna. Det kan orsaka en mängd olika symtom för hunden, såsom feber, förstorade lymfkörtlar, trötthet och ledvärk. Att diagnostisera borrelia kan vara utmanande, eftersom symtom kanske inte dyker upp förrän veckor eller månader efter bettet. Behandlingen av borrelios hos hundar inkluderar vanligtvis en antibiotikakur, och tidig diagnos möjliggör en snabb återhämtning och förbättrar prognosen avsevärt.
Anaplasma är en annan fästingburen bakteriesjukdom som kan orsaka sjukdomen anaplasmos. Symtom inkluderar feber, aptitlöshet, dåsighet och ledvärk. Anaplasmadiagnos och behandling liknar borrelia, och tidig behandling är nyckeln.
Fästingencefalit (TBE)
Wood encefalit är en sällsyntare men mycket allvarlig virusinfektion som sprids av fästingar. Det kan ge neurologiska symtom hos hunden, såsom kramper, balansrubbningar, skakningar och förlamningar. Ibland kan ankyloserande spondylit också vara asymptomatisk eller mild, och det finns ingen botande behandling för sjukdomen.
Vad skulle vara en lämplig fästingmedicin för min hund?
Det finns många typer av fästingmediciner tillgängliga, och att välja rätt beror på hundens storlek, ålder och hälsa. De vanligaste läkemedlen mot fästing är topikala gjutningslösningar, orala läkemedel och fästinghalsband. Läkemedel mot fästing kan till exempel stöta bort och döda fästingar eller bara döda dem. Vissa läkemedel mot kvalster är receptbelagda. När du väljer ett fästingmedel bör du också tänka på miljöeffekterna av den valda produkten. Dessa kan du också påverka genom ditt eget agerande, till exempel genom att ta bort fästinghalsbandet från hundens hals under simning, så att aktiva ämnen inte hamnar i vattnet, eller genom att samla upp hundens avföring, om hunden använder tablett form av fästingmedicin.
Däremot är medicin mot fästing inte 100 % skyddande, så det är nödvändigt att ge ditt husdjur en regelbunden kontroll. För att hitta ett lämpligt preparat kan du konsultera en veterinär. Kontakta oss eller boka tid på vår klinik.